Faglige nyheder
 

Faglige nyheder

 

Der kommer hele tiden ny viden inden for det veterinære område, og det vil ikke være muligt at sætte alt ind her. Men når der kommer noget nyt generelt viden, som man som kæledyrsejer kan have gavn af at vide noget om i sin hverdag, vil vi sætte det ind her. 

 

Rejse med dit kæledyr - rigtig god vinterferie

9/27/2024 - Skrevet af Dyrehospitalet 9000
 

Husk Pas, Chip og rabiesvaccination ved rejse inden for Europa. Rabiesvaccinationen skal gives senest 21 dage før afrejse.

Se mere forebyggelse af parasitter mv på dette link :https://mypetandi.elanco.com/dk/sundhed

Tjek www.foedevarestyrelsen.dk for at se, om der er særregler for det pågældende land du skal besøge. Hvis man f.eks skal til Norge, skal dyret have ormekur.

Hvis man skal rejse uden for Europa, tjek da også det ovenforstående link til fødevarestyrrelsen, samt det er muligt man skal kontakte ambassaden i det pågældende land, - men det vil fremgå af fødevarestyrrelsens hjemmeside. Så start i god tid.

 Når I skal rejse med jeres kæledyr, er det en god ide, at have en lille nødhjælpskasse med. Forbindinger, vat, klorhexidin, noget til at skylle øjne og øre, noget mod diarre, en tang til at fjerne flåter og noget til at stoppe blødning ved knækkede negle. Kig ind i butikken og vi skal nok hjælpe dig med at finde det :-)

Det er også altid en god ide at undersøge, om jeres kæledyr evt skal have et ormemiddel eller andet inden i rejser. Mange steder har dyret brug for beskyttelse mod div insekter i området,- sandfluer mv - her er det relevant med et loppe/flåt middel, som dræber disse insekter, når de kommer i kontakt med huden.

Ultralydsscanning af hjertet

5/30/2024 - Skrevet af Dyrehospitalet 9000
 

Vi kan tilbyde, at foretage en ultralydsscanning af jeres kæledyrs hjerte - en hjertescanning.

En hjertescanning er den eneste måde man kan sikre sig en diagnose, som godtgør korrekt medicinsk behandling.

Symptomerne som man skal holde øje med der hjemme, er nedsat motionstolerence, træthed, hoste eller direkte åndenød. Vi vil da booke jer ind til en konsultation hos dyrlæge Jon Flak, hvor han vil visitere kæledyret til scanning. Det vil sige, han vil lave en grundig klinisk undersøgelse og vurdere om kæledyret er kandidat til en ultralydsscanning af hjertet. Herefter vil vi sammen aftale en tid, hvor vi låner jeres kæledyr en formiddag. Der skal være absolut ro når der scannes og jeres kæledyr skal være vågen,- derfor vil Jon Flak gerne have at ejer er tilstede under scanningen. Man skal ca afsætte en lille time. Hvis man er klient på et andet dyrehospital,- sender vi en udførlig epikrise til ens egen dyrlæge.

Se priser på en hjertescanning under fanen priser.

Har du spørgsmå er du meget velkommen til at ringe til os på 70 15 9000.

Vi kan diagnosticerer og opererer hunde med BOAS

5/30/2024 - Skrevet af Dyrehospitalet 9000
 

BOAS og kortsnudet kæledyr.

BOAS er en betegnelse for arvelige luftvejssygdomme, som typisk rammer de kortsnudet racer. Brachycephalic Obstruktiv Airway syndrom. Syndromet består af en eller flere følgende tilstande :

- Forsnævret næsebor

- For lang blød gane

- Udposning af luftposerne i struben

Deres symptomer er typisk motions intolerence, - de vil gerne lege, men man kan opleve, at de pludselig stopper op og lægger sig. De har også svært ved  at regulere kropstemperaturen på varme dage, fordi den mængde luft, som kan passere i gennem næse og svælg, når hunden halser, er mindre end hos andre racer - det øger risikoen for besvimelse og hedeslag, og kan true hunden på livet.

Hunden vil ofte grynte eller snorke højlydt og kan derfor have svært ved at sove ordentligt, fordi svælget lukker til, når den slapper af.

Mindre kendt er hundenes fordøjelsesproblemer. Hunde med brachycephalt syndrom bruger typisk bugmusklerne aktivt til hjælp, når de skal trække vejret, og det ses tydeligt på mavens bevægelser. Det kan medvirke til øget mavesyre, opkast og diarre hos hundene. Noget, som man ellers ikke umiddelbart vil forbinde med et vejrtrækningsproblem.

Men man kan læse meget mere om det på dette link:  

https://www.ddd.dk/dyreejere/brachycephale-hunde

Det vil være dyrlæge Rikke Vestergaard som både foretager visiteringen til operationen samt selve operationen. Operation består af typisk af udvidelse af næseborne og forkortelse og evt. fortynding af den bløde gane.

Vi vil også lave en endoskopi samt røntgenoptagelse i forbindelse med operationen.

Hvis du er klient på et andet dyrehospital, vil vi sende en udførlig epikrise til dem efter operationen.

Blodprøver - en god ide.

1/16/2024 - Skrevet af Dyrehospitalet 9000
 

Vi vil gerne lige slå et slag for blodprøver både ved seniortjek og som præ narkose.

Vi laver alle vores blodprøver in house,- hvilket betyder, at vi som regel får svar på blodprøverne max en halv time efter de er taget.

Blodprøverne kan sige noget om dyrets væsketilstand, de røde og hvide blodlegmer,- altså om de har blodmangel, infektion mv. Men de kan også sige noget om organernes tilstand. Nyrer og lever samt om de f.eks har sukker i blodet.

Det er nyttig viden i forhold til de gamle dyr, da de kan sige noget om hvordan vi f.eks fodrer mest hensigtsmæssigt eller om de måske skal have noget medicin.

Når vi tager blodprøverne før en narkose, kan de give os et prej om hvorvidt dyret kan tåle narkosen, om vi skal sætte væske op for at passe ekstra på nyrerne eller om vi måske skal tage os af anden sygdom først, før vi bedøver.

Når vi skal bedøve gamle dyr kan det godt ske, at dyrlægen kræver, at vi tager præ narkose blodprøver. Ved de unge dyr er det ikke et krav men et tilbud. Vi tager 1600 for en præ narkose profil.

Ved sundhedstjek og evt vaccination, hvor I bliver enige med dyrlægen om et udvidet seniortjek med blodprøver vil prøverne stå i ca 2025,- så er der også plads til en ekstra prøve.

Undersøgelse af urin.

Vi vil også meget gerne lave urinprøver. Urinen er en vigtig del af en evt. udredning. Vi måler på urinens vægtfylde og det giver os et prej om, hvor gode nyrerne er til at koncentrerer urinen. Vi centrifugerer herefter urinen og kan lave mikroskopi af bundfaldet. Dette farver vi og kan nu se evt hvideblodlegmer, krystaller eller bakterier. Vi kan altså vurderer, om der er infektion tilstede i urinenblæren. Hvis vi finder bakterier, dyrker vi urinen i et varmeskab. Her kan vi finde ud af præcis hvilke bakterier der er i urinen samt hvilken antibiotika vi kan bruge for at slå dem ihjel. Sådan en undersøgelse står i ca 770 og kan være et godt supplement til blodprøverne, hvis vi finder høje infektionstal i blodet. Men en urinprøve kan dog også være god som start prøve, hvis man oplever, at ens dyre drikker mere end vanligt eller er blevet urenligt. I er altid mere end velkommen til at ringe ind til os og få en snak og vejledning ift hvad der vil være relevant for netop jeres kæledyr. RIng på 70 15 9000.

Fransk hjerterom

1/16/2024 - Skrevet af Elanco
 

Fransk hjerteorm

Vi har desværre fundet fransk hjerteorm i Nordjylland

Fransk hjerteorm udgør en snigende fare, da symptomerne kan være vage og derfor svære at opdage. Symptomerne kan variere i både styrke og varighed, og de kan nemt forveksles med andre sygdomme, fx kennelhoste. De typiske symptomer er, at hunden bliver lettere træt, den kan få besværet vejrtrækning, unormale vejrtrækningslyde og ændret adfærd.

Fransk hjerteorm kan diagnosticeres ved en afføringsprøve eller blodprøve. Findes larver i afføringen, vil vi iværksætte en behandling, som man kan fortsætte hjemmefra.

Hvordan får hunde fransk hjerteorm? 

  • De spiser snegle eller frøer:  Det våde danske vejr er det perfekte klima for snegle. Snegle og frøer kan være smittebærer. Din hund smittes ved at optage inficerede snegle, når de f.eks. drikker fra vandpytter, spiser græs eller generelt snuser i jorden.
  • Indtagelse af snegleslim: Sneglenes slimspor kan også være inficeret, hvilket betyder, at hvor end sneglen har gået, kan fransk hjerteorm også være. Hold øje med deres sølvstribede spor i madskåle, på din hunds legetøj og ved vand i haven.
  • Hundeafføring er en ekstra risikofaktor:  Fransk hjerteorm kan ikke kan overføres direkte fra hund til hund. De voksne orm i lunger og hjerte på smittede hunde producerer larver, som din hund hoster op og sluger, hvorefter de passerer ud gennem afføringen. Dette inficerer yderligere flere snegle, der igen kan inficere andre hunde og endda ræve. Herved starter hele cyklussen forfra igen, hvilket betyder, at det kan spredes hurtigt i et område. Derfor er det vigtigt, at du samler din hunds afføring op.

 

Men er du i tvivl om dit kæledyr kan være inficeret,- så kontakt os endeligt, så vi kan lave en klinisk undersøgelse og tag gerne afføring med,- som skal være opsamlet i 3 dage,- altså en klump afføring fra hver dag i 3 dage. Ring ind til os hvis du er tvivl. 

Giardia

1/16/2024 - Skrevet af Dyrehospitalet 9000
 

Giardia.

Giardia er en lille encellet organisme som lever i tarmvæggen. Nogle af den stammer kan smitte fra dyr til menneske og kaldes derfor en zoonose. 

De symptomer vi ser er ofte diarre, ildelugtende, klistret og lidt blodig afføring. Der kan opstå feber og ondt i maven. Men dyrerne kan også være symptomfri og dermed være smittebærer selvom de ikke selv har symptomerne. 

Vi stiller diagnosen ud fra en afføringsundersøgelse. Vi skal have prøven ind før den er 4 timer gammel.

Behandlingen af selve dyret er medicinsk samt man vil ofte anvende skånekost og en form for mælkesyrebakterier til at stabiliserer tarmen igen. Den medicinske del vil ofte være behandling i 5 dage, 10 dages pause og herefter gentages behandlingen.

Idet giardia er meget smitsom og dyret udskiller rester fra organismen, er det meget vigtigt med en grundig rengøring af ens hjem, samt vask af hunden eller katten.

Når vi behnadler vores patienter for giardia, vil I f å en brochure med hjem, hvor I vil blive guidet igennem forløbet. 

Vores største udfordring er gensmitte. Giardia kan overleve i meget lang tid i omgivelserne og uden forkroppen. Derfor er det meget vigtigt, at man får gjort rent samt samler efterladenskaber op, når man går tur. 

Urinvejsinfektioner hos hund og kat

1/16/2024 - Skrevet af Dyrehospitalet 9000
 

Urinvejsinfektion, krystaller - eller stressbetinget inflammation... forvirret ?

Vi er rigtige gode til at hjælpe jeres dyr med sygdom i urinvejene - kat som hund.

Symptomerne hos begge dyr kan godt ligne hinanden lidt. De tisser mange små tåre, ømmer sig måske lidt, er blevet urenlige eller er måske begyndt at slikke sig på maven eller på kønsdelene. - OBS infektion.

Hundene og kattene kan få urinvejsinfektion af forskellige årsager, - kulde, urenlighed, drikker for lidt, for få gåture, hvor de får tisset mv. Basalt set kan man sige, at det er vigtigt, at urinen ikke er i blæren for længe.

Nogle hunde og katte får også krystaller i deres urinblære. Der er flere forskellige krystaller, nogle opstår pga infektionen mens andre er betinget af andre årsager. Krystallerne kan klumpe sig sammen til sten og hvis det sker, kan hunden eller katten får store problemer med at komme af med sin urin, som i sidste ende kan være livstruende. Vi har heldigvis gode behandlingsmuligheder, men nogle gange må vi fjerne stenene kirurgisk. Nogle hunde og katte er uheldige og få recidiv af de forskellige krystaller og sten og må forebyggende være på livslang specialfoder. Foderet ændre pH i urinen og får hunden og katten til at drikke mere.

Ved gentagne urinvejsinfektioner kan det være en fordel at give cystopro forebyggende til hunden. Det er i håndkøb og er lidt ligesom vores tranebærkosttilskud til mennesker.

Katten kan basalt set have to former for urinvejslidelser. En infektiøs infektion som skyldes bakterier og en inflammatorisk infektion, hvor der ikke er bakterier tilstede. Den der er forsaget af bakterier er beskrevet ovenfor. Men den inflammatoriske kommer pga kattens stresshormoner, som starter en inflammatorisk proces (hævelse, rødme, væske ) nede i blæren. Vi har heldigvis mange behandlingsmuligheder og vi er gode til både at få styr på missens urinveje og stress.

Vi laver ALTID en dyrkning og resistensundersøgelse. Det er obligatorisk ift at vælge den rette antibiotika og finde ud af præcis hvlke bakterier der er tilstede.

I kan godt selv tage en ren prøve der hjemme. Ring til os og hør hvordan. Men vi vil foretrække, at få lov til at udtage cystosenteseurin på dyret. Det foregår ved at vi scanner blæren og udtager urinen sterilt. Her undgår vi forurening af urinen og kan derfor lettere finde de rigtige bakterier, som laver balladen i blæren. Ved udtagelse af cystosentese urin, scanner vi blæren samtidig med, at vi tager steril urin ud. Herved får vi også et indblik i om der evt er sten tilstede samt hvordan blærevæggen er. Det er derfor an god undersøgelse, som giver os en masse information.

Når urinen er ude, kan vi undersøge den, finde bakterier, krystaller, cellemateriale og måle påpeger dens vægtfylde. Ud fra resultaterne her, kan vi lave en behandlingsplan. Nogen skal have specialfoder, andre antibiotika og andre igen smertestillende eller kosttilskud. Hvis der er sten tilstede, kan vi fjerne dem kirurgisk.

Vigtigt viden til katteejere

1/16/2024 - Skrevet af Arbejdsgruppen bag "kattens uge 39" og Den danske dyrlæge forening
 

Vigtig viden til katteejere vedr mærkning.

 

Efter 1. juli 2021 kan en kat, der ikke er ID-mærket og registreret med øretatovering, mikrochip eller halsbånd, optages og formidles videre straks, uden forudgående fremlysning - både af privatpersoner og internater.

 

Er din kat derimod ID-mærket og registreret, har optageren eller internatet pligt til at forsøge at kontakte dig inden for 24 timer, hvorefter du har yderligere 24 timer til at hente katten hjem, medmindre andet aftales. Henter du ikke din kat inden for fristen, kan optageren beholde katten.

 

Det er derfor vigtigt, at du får din kat ID-mærket permanent med øremærke og/eller mikrochip og registreret.

 

TJEK DINE OPLYSNINGER I KATTEREGISTRENE

 

Er du helt sikker på, at alle dine oplysninger i katteregistrene er korrekte? Gå ind og tjek det i dag:

 

Dansk Katteregister: https://www.dansk-katteregister.dk/


Det Danske Katteregister: https://www.katteregister.dk/forside

 

Spørg endelig vores dyrlæger eller veterinærsygeplejersker, hvis du vil vide mere om mærkning og registrering af din kat.

 

MED VENLIG HILSEN DIN DYREKLINIK

 

#MærkDinKat

#RegistrerDinKat

#JegTarAnsvar 

Midler mod lopper og flåter – forvirrende mange muligheder

1/16/2024 - Skrevet af Dyrehospitalet 9000
 

Vil du beskytte dit kæledyr mod lopper? Eller både mod lopper og flåter? Der er mange muligheder at vælge imellem, og her forklarer vi, hvad man skal være opmærksom på, og hvorfor nogle loppe- og flåtmidler er på recept, mens andre kan fås i håndkøb.

Det kan være svært at finde rundt i de mange forskellige midler mod lopper og flåter, men det kan godt betale sig at kigge lidt nærmere på dem alle, før man vælger hvad man skal bruge til at behandle sit kæledyr med.

Lopperne ser vi hele året og der har faktisk også været en forståelse af, at flåterne kun var et problem i sommerhalvåret. Men dels med de milde vintre vi har plus der er kommet en mere robust flåttype til Danmark,- lyder anbefalingen nu, at vi faktisk gerne vil beskytte hunden og katten mod flåter året rundt.

Lopper eller både lopper og flåter?


En af de ting, som man først skal være opmærksom på, er om et middel kun er aktivt over for lopper, eller om det virker på både lopper og flåter. Hvis ens hund ofte løber rundt i tæt græs eller krat og skov, er det selvfølgelig en god ide at vælge et middel, der beskytter mod begge dele. Hvis man bor i lejlighed og sjældent kommer ud i skoven, kan man eventuelt nøjes med et loppemiddel.

Pulver og spray.

Hvilken type skal man vælge? De fleste kender nok til pulver/spray og loppeshampoo, der har været fremme i mange år. Disse typer sælges stadig. Men fx er pulver og spray en gammeldags og ret besværlig måde at behandle på. Der er kommet andre midler, som er lettere at håndtere. Her på Dyrehospitalet 9000 har vi udvalgt de produkter, som vi mener at kunne stå inde for.

Spot-on løsning.

”Spot-on” er fællesbetegnelsen for midler, der dryppes på hundens hud – som regel i nakken eller mellem skulderbladene. Der er forskel på disse midler – idet nogle af dem kun er effektive mod lopper, mens andre er aktive mod både lopper og flåter.

De fleste virker en måned. Men nogle af dem mister effekt, hvis hunden vaskes ofte eller tager svømmeture.

Har man et lidt langhåret dyr, kan nogle spot-on-behandlinger også give fedtede pletter i pelsen, hvilket ikke er så smart, hvis man fx skal på udstilling. Det er oplagt at behandle lige inden en udstilling, for at være sikker på ikke at få lopper med hjem. Andre oplever, at det kan være svært at få midlet ned på huden, og hvis det bliver i pelsen, giver det ikke den ønskede effekt. Desværre er der også en lille risiko for, at spot-on-behandlingerne kan give lokalirritation på huden.

Der findes efterhånden en hel del af disse produkter på markedet, de fleste fås i håndkøb, og de nyeste kræver recept.

Til katte er der til gengæld kommet et helt nyt produkt "spot on", som går i blodbanen på katten. Det bevirker at produktet ikke vaskes af eller andet, men har optimal effekt i alle tre måneder. Det virker både på lopper og flåter !!! Det er på recept.

Tyggetabletter.

Det nyeste tiltag inden for loppe- og flåtmidler er tyggetabletter. De er dog ikke så nye mere. De fleste hunde og katte kan godt lide smagen, og det gør det let at behandle dyrerne, da de i de fleste tilfælde spiser tyggetabletten frivilligt.

En af de fordele man ser ved at give loppe- og flåtbehandling som en tyggetablet er, at effekten er lige effektiv over alt på dyret, og beskyttelsen nedsættes ikke, selvom dyret ofte bliver vasket eller svømmer meget.

De nyeste midler er på recept.
Tyggetabletterne samt de nye spot-on løsninger  er på recept, fordi de er det nyeste skud på stammen inden for loppe- og flåtbehandling. Alle nye loppe- og flåtmidler skal nemlig ifølge en eu-lov være på recept de første fem år. Hvis du er interesseret i at anvende de nyeste midler til dit kæledyr, skal du derfor kontakte din dyrlæge og have en recept på det pågældende middel.

Nogle tror, at det er dyrere at købe receptpligtige loppe- og flåtmidler hos dyrlægen, end det er at købe håndkøbsmidlerne. Men det er det langt fra altid. Samtidig er der den fordel, at vores dyrlæger og veterinærsygeplejersker altid giver grundig vejledning i anvendelsen af produkterne. På den måde sikrer vi, at midlet bliver givet på den rigtige måde, og det er væsentligt for, at det virker optimalt.

Omgivelserne.

Det er vigtigt, at man også behandler omgivelserne, hvis man vi vil lopperne til livs hurtigt. De gemmer sig i revner og sprækker, sengetøj og puder. Generelt alle varme steder skal støvsuges og vaskes. Puder og tæpper skal fryses eller hænges ud.

Man kan godt købe forskellige midler som man kan sprøjte i omgivelserne. Ring herind for rådgivning ift dette.

Loppe-/flåthalsbånd.

Det gode loppe-/flåthalsbånd som førhen var på recept,. fåes nu i håndkøb og virker repellerende på lopper og flåter. Det er registreret til at holde i 8 mdr. Vi har altid dette på hylden i butikken.

 

 

 

Ændring i vaccinationsprogram pga forbedret vaccine mod leptospirose.

1/16/2024 - Skrevet af Dyrehospitalet 9000
 

Ændret og bedre vaccinationsprogram til hunde, da vi har fået en bedre udgave af vaccinen mod leptospirose.

Hvorfor vaccinere mod leptospirose ?

 

Leptospirose kaldes også ”rottesyge” og er en potentielt dødelig sygdom, der også kan ramme mennesker dvs den er zoonose. Sygdommen kan være dødelig for både hunde og mennesker. Den opstår på grund af en type bakterier, som hedder spirokæter. Spirokæter er spiralformede, bøjelige organismer, der kan bore sig ind i for eksempel hundepoter, hvis der er små skader i huden eller slimhinder. Der findes mange forskellige arter/stammer af leptospirer og de kan inficere mange forskellige pattedyr.

Leptospirer udskilles via urin fra smittebærere og de typiske smittebærere er mus, rotter og andre gnavere. Leptospirose kan smitte via urin fra alle smittede dyr eller mennesker. Leptospirose smitter oftest fra fugtige eller våde omgivelser, eksempelvis moser, åer eller søer, men de kan også smitte fra oversvømmede kloakker.

Ikke alle dyr bliver syge af smitten, det afhænger blandt andet af hundens immunforsvar. Hvis hunden får sygdommen i alvorlig grad er det en farlig og livstruende sygdom. 

Idet vi har hospital midt i Aalborg hvor vi har mange åer og rotter mv har vi altid anbefalet at hundene bliver vaccineret 1 gang om året mod leptospirose. I vores basis vacciner er den med.

Vi har nu fået en forbedret udgave, som inkluderer flere leptospirose stammer således hunden vil været dækket helt op til 98 %. Det betyder dog, at alle hunde som vi vaccinerer, skal have et boost med leptospirosen 1 måned efter, for at nå op på det rette antistof niveau. Herefter kan de følge det vanlige vaccinationsprogram som vi anbefaler er årligt, idet leptospirose delen kun holder 1 år.

Det betyder dog, at vi får et lille efterslæb med at ekstra vaccinere vores hunde det første år. Vi vil dog tilbyde det ekstra boost 1 måned efter til en favorabel pris på ca 200 kr incl vaccineprisen. Opgaven vil blive uddelegeret til en sygeplejerske.

Vi glæder os meget over denne forbedrede vaccine på trods af de udfordringer den giver administrativt. Den kan også godt svie en lille smule mere end den vi hidtil har brugt. Men vi håber at lidt ekstra godbidder vil kompensere for det. Har I spørgsmål ring da endelig på 70 15 9000

Coronavirus COVID 19

1/16/2024 - Skrevet af Dyrehospitalet 9000 og Fødevarestyrrelsen
 

 

Vær særlig opmærksom på god hygiejne ved kontakt med dit kæledyr, undgå fx at dele mad med dyr, eller lade dyret slikke dig i ansigtet. Desuden bør du vaske hænder, hver gang du har været i kontakt med kæledyr.

 

Kan mit kæledyr blive smittet?

Der er rapporteret fund af coronavirus (COVID-19) hos kæledyr (enkelte hunde og katte samt hos mink).
Der er stadig ikke noget, der tyder på, at hunde og katte spiller en rolle ved smittespredning af coronavirus til mennesker eller i spredning af Covid-19. Men det er en virus som kan muterer og vi får også løbende mere viden om den. Det er derfor vigtigt at følge de generelle hygiejneråd, som vi også har til mennesker,-når man er i kontakt med sit kæledyr.

For yderligere info henviser vi til: www.foedevarestyrelsen.dk

2022 nye regler ved medicin og recepter.

1/16/2024 - Skrevet af Dyrehospitalet 9000
 

Regler ved medicin og recepter

Betydning til dig som hunde,- kanin eller katteejer:

 

En EU forordning trådte i kraft 2022 og den ændrede hele vores handlemåde og ageren med hensyn til medicin til dyr.

 

Hvor det tidligere mest har været landbruget der har måttet stå for skud, så har man denne gang også lavet markante ændringer for familiedyrene. Vi kommer til at kæmpe med disse regler, men vil gøre vores bedste for at håndterer det på den bedst mulige måde, så vi forhåbentlig fortsat kan bibeholde vores høje fagligt professionelle niveau i behandlingen, men uden at risikere bøder og fængselsstraf for at passe vores arbejde.

Men her er nogle af de regler, som direkte kommer til at vedrører jer og som træder i kraft hos os fra d.d. 31.1.22 :

 

❌ Reglerne omkring recepter strammes. F.eks kan vi ikke længere udskrive ormemiddel med mindre vi har indgående kendskab til dyret og har et bevismateriale til journalen,- det kan være en afføringsundersøgelse, billede eller at vi skal se dyret.

 

❌ Dyrlægen skal overholde lægemidlernes markedsføringstilladelse, og kan ikke længere selv bestemme behandlingstiden. Behandlingstiden må nemlig hverken forkortes eller forlænges.

 

❌ Der indføres nye krav i forhold til resistensbestemmelse, før dyrlægen kan udskrive antibiotika til en infektion.

Hvis vi ikke kan finde et egnet veterinært markedsført produkt i Danmark, så skal vi nu søge i hele EU om der skulle være et produkt markedsført til dyr, som vi kan bruge. Hvis vi så finder et sådant produkt, så skal vi ansøge lægemiddelstyrelsen om lov til at importere det og det kan snildt tage 1-3 uger, hvorefter vi kan videregive tilladelsen til apoteket, som så kan skaffe medicinen hjem.

Det er først hvis det er umuligt at finde et markedsført produkt i hele EU at vi må udskrive et humant produkt.

 

Betydning for dig som kaninejer:

Kaniner er pr. definition et produktionsdyr og vi kan ikke få lov til at udmelde vores kælekaniner fra konsum.

Det betyder at vi er meget begrænset i hvilke lægemidler vi må bruge til kaninerne.

Som kaninejer skal du have et medicinhåndteringskursus for at måtte give din kanin medicin derhjemme og vi skal lave tilbageholdelsessedler på alt det medicin der bliver brugt på kaninen. Så der vil være en del papirarbejde, når vi skal behandle din kælekanin. Vi skal også oplyse dig om, at du ikke må slagte din kanin inden for x antal dage.

 

 

Persondatapolitik

1/16/2024 - Skrevet af Dyrehospitalet 9000
 

 

 

DENNE INFORMATION ER TIL KUNDER

Behandling af personoplysninger hos Dyrehospitalet 9000 ApS (herefter benævnt Dyrehospitalet 9000), Hobrovej 38-40, 9000 Aalborg.

1. Indledende bemærkninger

1.1 Formål
1.1.1. Hos Dyrehospitalet 9000 vil vi løbende komme til elektronisk og på anden systematisk måde at behandle forskellige persondata om dig i forbindelse med, at du er kunde hos os. Det er nødvendigt for, at du kan blive kunde hos os, således at vi kan behandle dine dyr. Vi er i den forbindelse forpligtet til at orientere dig om, hvilke oplysninger om dig vi indhenter, registrerer, videregiver eller i øvrigt behandler.

1.1.2. Det overordnede formål med behandlingen af dine oplysninger er at kunne foretage den administration, der er knyttet til konsultationer/behandling for dit/dine dyr, dvs. aftaleindgåelsen, behandlingsprocessens opstart, forløb og afslutning, herunder i relation til ydelser mv., du har ret til, samt de forpligtelser, du er underlagt.


1.2 Dataansvar og kontraktoplysninger

1.2.1. Dyrehospitalet 9000 er dataansvarlig for de oplysninger, der behandles af os, og har således i henhold til databeskyttelseslovgivningen ansvaret for, at dine personoplysninger behandles lovligt.

1.2.2. For alle de nævnte personoplysninger gælder, at de behandles i overensstemmelse med de retningslinjer og rammer, databeskyttelseslovgivningen samt evt. øvrig lovgivning sætter herfor.

1.2.3. Dette indebærer bl.a., at du til enhver tid kan rette henvendelse til Dyrehospitalet 9000, Hobrovej 38-40, 9000 Aalborg, telefon 70159000, e:mail: info@dyrehospitalet9000.dk, hvis du har spørgsmål til vores behandling af dine personoplysninger, eller hvis du ønsker at gøre dine rettigheder gældende i henhold til databeskyttelseslovgivningen.

2. Behandling af persondata

2.1 Kundekartotek

2.1.1. Når du kontakter os, opretter vi en journal på dig og dit/dine dyr i vort kundekartotek (elektroniske it-system). Her registrerer vi en række forskellige personoplysninger, der som udgangspunkt stammer fra dig selv.

2.1.2. Vi registrerer bl.a. identifikationsnummer på dit/dine dyr og ejers kontaktoplysninger, herunder ejers navn, privatadresse, privat- og arbejdstelefonnummer, e-mailadresse samt cpr.nr. ved behov.
Herudover registreres løbende journaloplysninger om dit/dine dyr. Endelig registreres oplysninger om andre særlige forhold som fx forsikringer, aftaler om kredit, sundhedsordninger og aftaler om andre betalere.

2.1.3. Oplysningerne i systemet kan vi evt. samkøre med oplysninger om andre kunder, fx for at lave forskellige former for statistikker og opgørelser til intern brug samt ved påkrav fra offentlige myndigheder.

2.1.4. Retsgrundlaget for behandlingen følger i udgangspunktet af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 2 (pr. 25. maj 2018 databeskyttelsesforordningens artikel 6 (1), litra b).

2.2 Røntgen- og scanningsbilleder

2.2.1. Når der tages røntgen- og scanningsbilleder, registrerer vi i den forbindelse dit navn samt identifikationsoplysninger om dit/dine dyr.

2.2.2. Retsgrundlaget for behandlingen følger i udgangspunktet af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 2 (pr. 25. maj 2018 databeskyttelsesforordningens artikel 6 (1), litra b.

2.3 Ordinering, indberetning samt fortegnelser over receptpligtige lægemidler

2.3.1. Veterinære recepter indeholder dine personoplysninger som dit navn og adresse. Det er fastsat ved lov, hvilke oplysninger, herunder personoplysninger, en veterinær recept skal indeholde for, at et apotek må godkende den udstedte veterinære recept, og du som kunde kan få udleveret den ordinerede medicin til dit/dine dyr. Veterinære recepter er hjemlet i bekendtgørelse om recepter og dosisdispensering af lægemidler.

2.3.2. Retsgrundlaget for behandlingen følger i udgangspunktet af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 3 (pr. 25. maj 2018 databeskyttelsesforordningens artikel 6 (1), litra c).

2.4 E-mails

2.4.1 Vi logger centralt de e-mails, der bliver sendt fra dig til Dyrehospitalet 9000 og sendt fra Dyrehospitalet 9000 til dig. Det vil sige, at vi registrerer, hvem e-mailen er fra, at den er sendt til eller fra dig, hvornår e-mailen er sent og modtaget. Indholdet af de e-mails, som du modtager og sender til Dyrehospitalet 9000, vil som udgangspunkt blive journaliseret på dit/dine dyrs elektroniske journal.

2.4.2. Som kunde hos Dyrehospitalet 9000 vil du – hvis du samtykker dertil – modtage remindere på behandlinger, som er aftalt, eller behandlinger, der bør gentages inden for en fastsat dato som fx revaccination.

2.4.3. Retsgrundlaget for behandlingen følger i udgangspunktet af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 2 (pr. 25. maj 2018 databeskyttelsesforordningens artikel 6 (1), litra b).


2.5 Kalendersystem


2.5.1. I vores elektroniske kalender registrerer vi de aftaler, vi har med kunden. Vi anfører i den forbindelse dit navn og eventuelt identifikationsoplysninger på dit/dine dyr.

2.5.2. Retsgrundlaget for behandlingen følger i udgangspunktet af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 2 (pr. 25. maj 2018 databeskyttelsesforordningens artikel 6 (1), litra b).

2.6 Laboratorieprøver samt -svar

2.6.1. Såfremt der udtages prøver på dit/dine dyr, laves biokemi eller andre undersøgelser på blod samt parasitundersøgelser på fæces, vil Dyrehospital selv kunne dyrke/udrede svar på nogle af prøverne. Såfremt Dyrehospitalet 9000 ikke har udstyret til at udrede prøvesvaret på en udtaget prøve, vil prøven blive sendt til eksternt laboratorium i Danmark, samt EU/EØS lande. Når prøven sendes, og svar herpå modtages, vil denne indeholde personoplysninger på dig, som dit navn samt identifikationsnummer på din/dine dyr.  Dine personoplysninger vil blive behandlet, jf. denne skrivelses pkt. 3.2.

2.6.2. Retsgrundlaget for behandlingen følger i udgangspunktet af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 2 (pr. 25. maj 2018 databeskyttelsesforordningens artikel 6 (1), litra b).

2.7. Registrering af dyr i registre

2.7.1. Registrering af hunde i Det Danske Hunderegister
Du har, jf. bekendtgørelse af lov om hunde (hundeloven), pligt til at lade din hund registrere i Det Danske Hunderegister samt omregistrere din hund, såfremt du sælger den, ligesom du skal give meddelelse til Det Danske Hunderegister ved din hunds død. Såfremt du indgår aftale med Dyrehospitalet 9000 om, at vi på dine vegne registrerer din hund i Det Danske Hunderegister, da sender vi personoplysninger på dig samt identifikationsoplysninger på din hund til Det Danske Hunderegister.

2.7.2. Registrering af katte

Det er ikke lovpligtigt i Danmark at lade sin kat registrere. Såfremt du ønsker din kat registreret i fx Det Danske Katteregister, og indgår du aftale med Dyrehospitalet 9000 om, at vi på dine vegne registrerer din kat i Det Danske Katteregister, da sender vi personoplysninger på dig samt identifikationsoplysninger på din kat til Det Danske Katteregister.

2.7.3. Retsgrundlag
Retsgrundlaget for behandlingen følger i udgangspunktet af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 2 (pr. 25. maj 2018 databeskyttelsesforordningens artikel 6 (1), litra b).


2.8 Betaling


2.8.1. Vores system til håndtering af betaling er samkørt med kundekartoteket, hvorfor behandling af dine personoplysninger sker jf. denne skrivelses pkt. 2.1.

2.8.2. Såfremt kreditaftale indgås mellem dig som kunde og Dyrehospitalet 9000, vil dette som udgangspunkt kun være muligt, såfremt du afgiver dit cpr.nr. Samtykkeerklæring til behandling af cpr.nr. udfyldes og underskrives af kunden, inden kreditaftale indgås.

2.8.3. Retsgrundlaget for behandlingen følger i udgangspunktet af persondatalovens § 6, stk. 1, nr. 1-2 (pr. 25. maj 2018 databeskyttelsesforordningens artikel 6 (1), litra a-b).

 

3. Opbevaring, overførsel og videregivelse mv.

3.1. Opbevaring af persondata


3.1.1. Oplysningerne om dig opbevares på virksomhedens adresse.

3.1.2. Visse oplysninger opbevares tillige hos vores databehandlere i forbindelse med de drifts- og it-sikkerhedsmæssige opgaver (som fx ekstern hosting af it-programmer, softwarebackup mv.), vi får løst eksternt. Opbevaring af oplysningerne hos eksterne samarbejdspartnere (vores databehandlere) er undergivet de danske databeskyttelsesregler, og der er indgået databehandleraftaler med databehandlere, der skal sikre, at dine oplysninger bl.a. ikke kommer uvedkommende i hænde.

3.1.3. Dine personoplysninger kan også overlades til vores advokater eller revisorer til brug for løsningen af en konkret opgave. Det kan fx være, hvis Dyrehospitalet 9000 har brugt juridisk eller revisionsmæssig bistand i en sag, hvor du er involveret, og hvor de relevante personoplysninger derfor skal bruges af vores revisor eller advokat.

3.2. Overførsel til tredjelande

3.2.1. Dine data vil normalt ikke blive overført til lande beliggende uden for EU/EØS.

3.2.2. Skulle det blive nødvendigt at overføre nogle af dine personoplysninger til et land uden for EU/EØS vil det ske på baggrund af EU’s standardkontrakter om overførsel af personoplysninger til tredjelande, der derved garanterer et tilstrækkeligt beskyttelsesniveau.

3.3. Videregivelse

3.3.1. I forbindelse med bl.a. refusion fra forsikringsselskaber, refusion fra kommuner og videregivelse af journalmateriale, herunder røntgenbilleder og prøvesvar til anden dyrlæge i forbindelse med henvisning til bl.a. specialist, eller kundens ønske om skift til anden dyrlæge, videregives epikriser eller kundens journal, jf. Den Danske Dyrlægeforenings Etiske kodeks til relevante offentlige myndigheder og private virksomheder som beskrevet ovenfor i denne skrivelse. Materialet vil indeholde personoplysninger om dig samt identifikationsoplysninger om dit/dine dyr.

Derudover kan Dyrehospitalet 9000 videregive personoplysninger om dig og dit/dine dyr til vores forsikringsselskab eller andre forsikringsselskaber, hvis dette er relevant og nødvendigt til brug for deres behandling af anmeldte skader mv.

3.3.2. Der kan endvidere ske videregivelse af dine personoplysninger i forbindelse med et potentielt køb og salg af Dyrehospitalet 9000, herunder i forbindelse med den undersøgelses- og afklaringsproces (due diligence-undersøgelse), der måtte blive gennemført forud for et eventuelt salg mv.

 

3.4. Sletning af data

3.4.1. Databeskyttelseslovgivningen indeholder ikke specifikke regler om, hvornår personoplysninger skal slettes i kundeforhold. Dette skal afgøres af Dyrehospitalet 9000 som dataansvarlig i den enkelte situation. Ved vurderingen heraf skal der navnlig lægges vægt på, om en fortsat opbevaring tjener et sagligt formål.

3.4.2. Hensynet til at kunne opbevare dokumentation for historikken i en kundesag/kundejournal, herunder at Dyrehospital et 9000 har mulighed for at se, hvilke skridt der tidligere er foretaget i kundesagen/kunde-journalen, anses i praksis for et sagligt formål. De data, Dyrehospitalet 9000 bruger til at administrere dit kundeforhold, vil derfor som udgangspunkt først blive slettet, tidligst 5 år efter kundeforholdet er ophørt, idet det er lovpligtigt, at recepter opbevares i 5 år. Derudover nødvendiggør Den Danske Dyrlægeforenings Etiske kodeks, at originale journaler, røntgenbilleder og scanningsbilleder mv. tilhørende den dyrlæge, som har foretaget optegnelserne/fotograferingerne, bør bevares i minimum 5 år.


3.4.3. Øvrige oplysninger om dig, som ikke er nødvendige at opbevare for at administrere dit kundeforhold, vil blive slettet på det tidspunkt, hvor der ikke længere er noget sagligt behov for fortsat opbevaring, eller hvis lovgivningen i øvrigt pålægger os at slette disse oplysninger på et bestemt tidspunkt.


4. Dine rettigheder

4.1 Oplysningspligt

4.1.1. Databeskyttelseslovgivningen giver dig forskellige rettigheder, når vi behandler persondata om dig elektronisk. Og lovgivningen pålægger os visse pligter – som fx at fortælle dig, at vi har indsamlet eller vil indsamle persondata om dig.

4.1.2. Hvis vi i særlige tilfælde behandler andre persondata om dig eller foretager en anden form for behandling end den, vi beskriver her i denne skrivelse, vil Dyrehospitalet 9000 informere dig særskilt om dette.

4.2 Indsigt, berigtigelse mv.

4.2.1. Du har også ret til at få at vide, hvilke personoplysninger om dig vi har samlet i forbindelse med dit kundeforhold, og du har ret til at få indsigt i oplysningerne.
Du har ret til at bede om, at vi begrænser, retter eller sletter personoplysninger, hvis du mener, at de fx er forkerte eller giver et forkert indtryk.

4.2.2. Ingen lov hjemler som udgangspunkt journalpligt for en dyrlægevirksomhed. Er en dyrlægevirksomhed medlem af Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening under Den Danske Dyrlægeforening, skal dyrlægevirksomheden efterleve foreningens Etiske kodeks, hvoraf følgende fremgår:

”Det anses for god etik, at dyrlægevirksomheden udfærdiger en journal, som kan benyttes i kvalitetssikringssammenhæng, og som kan benyttes af dyrlægen/dyrlægevirksomheden i offentlige og forsikringsmæssige forretninger.

At udlevere kopi af journal, røntgenbilleder, scanningsbilleder mv. til anden dyrlæge, når dyrlægevirksomheden i konkrete tilfælde anmodes herom.

At udlevere epikrise, røntgenbilleder, scanningsbilleder mv. til dyrets registrerede ejer, når dyrlægevirksomheden i konkrete tilfælde anmodes herom.

At undlade at udlevere kopi af journal, røntgenbilleder eller scanningsbilleder mv. til lægmand, med mindre der er tale om dyrets ejer jf. ovenstående. ”

4.2.3. I det omfang, du har givet dit samtykke til behandling af dine persondata, har du altid mulighed for at tilbagekalde dette. Dyrehospitalet 9000 kan dog fortsat behandle dine personoplysninger, hvis Dyrehospitalet 9000 har et grundlag herfor.

 


4.3 Yderligere oplysninger

4.3.1 I det omfang, du har spørgsmål til ovenstående eller dine rettigheder i henhold til databeskyttelseslovgivningen, har du altid mulighed for at kontakte Dyrehospitalet 9000. Du kan læse mere om databeskyttelseslovgivningen og dine rettigheder på Datatilsynets hjemmeside www.datatilsynet.dk

Datatilsynet er den myndighed, der i sidste ende kan vurdere, om dine persondata behandles lovligt – fx som led i en klagesag. Du har derfor altid mulighed for at indgive en klage til Datatilsynet.

 



 

¨